Główna > Maszyny do lodów > Frezery do lodów > Frezery Practica 35-50, 42-60, 54-84
UMÓW SIĘ NA PREZENTACJĘ
Frezer do lodów PRATICA to wykonane ze stali nierdzewnej, wytrzymałe i niezawodne urządzenie, z intuicyjnym i łatwym w obsłudze panelem sterowania, dostępne w konkurencyjnych cenach. Frezer do lodów tradycyjnych Pratica dostępny jest w kilku wersjach, w zależności od docelowej wydajności.
Otwór wyrzutowy
Mieszadło freezujace
Zamknięcie otworu wyrzutowego
Panel sterowania
Przezroczysta pokrywa
Mieszanie, napowietrzanie i zmrażanie płynnej mieszanki. Poprawna agitacja oraz trwały system chłodniczy pozwalają na produkcję kremowych lodów rzemieślniczych i wyśmienitych sorbetów
Szybka i całkowita ekstrakcja produktu gotowego do sprzedaży.
Wydajny i wytrzymały układ chłodniczy
intuicyjny i łatwy w obsłudze panel sterowania
Ekstrakcja produktu z grillem zabezpieczającym
Najlepszy stosunek jakości do ceny w porównaniu z urządzeniami o tej samej mocy.
Lody rzemieślnicze
Sorbety
Slushie
MODEL
PRATICA 35-50 400 V
PRATICA 35-50 230 V
PRATICA 42-60
PRATICA 42-60 A
PRATICA 54-84
WYMIARY
49x70x112 cm
49x70x112 cm
49x70x112 cm
49x90x112 cm
49x70x115 cm
ZASILANIE
8 A - 3,5 kW V 400/50/3
22 A - 3,5 kW V 230/50/1
15 A - 6,7 kW V 400/50/3
16 A - 7 kW V 400/50/3
21 A - 7,5 kW V 400/50/3
CHŁODZENIE
powietrze/woda
powietrze/woda
woda
powietrze
woda
MIESZANKI NA CYKL, L
3÷7
3÷7
4÷8
4÷8
7÷11
CZAS CYKLU PROD. MIN
8÷12
8÷12
8÷12
10÷12
8÷12
MAX. PROD NA GODZ. L
50
50
60
60
75
Dane techniczne
MODEL
PRATICA 35-50 400 V
PRATICA 35-50 230 V
PRATICA 42-60
PRATICA 42-60 A
PRATICA 54-84
MODEL
PRATICA 35-50 400 V
PRATICA 35-50 230 V
PRATICA 42-60
PRATICA 42-60 A
PRATICA 54-84
WYMIARY
49x70x112 cm
49x70x112 cm
49x70x112 cm
49x90x112 cm
49x70x115 cm
ZASILANIE
8 A - 3,5 kW V 400/50/3
22 A - 3,5 kW V 230/50/1
15 A - 6,7 kW V 400/50/3
16 A - 7 kW V 400/50/3
21 A - 7,5 kW V 400/50/3
CHŁODZENIE
powietrze/woda
powietrze/woda
woda
powietrze
woda
MIESZANKI NA CYKL, L
3÷7
3÷7
4÷8
4÷8
7÷11
CZAS CYKLU PROD. MIN
8÷12
8÷12
8÷12
10÷12
8÷12
MAX. PROD NA GODZ
80÷120
100÷120
100÷120
100÷120
100 L
Produkcja lodów rzemieślniczych jest procesem złożonym i wieloetapowym. Wymaga nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale także umiejętności doboru i wykorzystania odpowiednich surowców i urządzeń.
Profesjonalna linia urządzeń do produkcji lodów powinna być wyposażona w:
Wśród wymienionych maszyn do lodów, kluczowy jest właśnie frezer, ponieważ to jego praca wpływa bezpośrednio na jakość produkowanych lodów rzemieślniczych.
Frezer do lodów to urządzenie, którego zadaniem jest równoczesne mieszanie, zmrażanie, frezowanie i napowietrzanie lodów mlecznych i sorbetów.
Frezer służy do produkcji świeżych lodów w miejscach takich jak kawiarnie, lodziarnie czy restauracje i pozwala na szybkie zamrożenie i mieszanie składników, aby uzyskać gładką i kremową konsystencję lodów.
W procesie produkcji lodów gałkowych frezowanie następuje bezpośrednio po procesie pasteryzacji/dojrzewania i jest końcowym etapem kształtowania struktury lodów. Po jego zakończeniu powstają gotowe lody, które mogą zostać przeznaczone do natychmiastowej sprzedaży lub do mrożenia szokowego. Celem mrożenia szokowego jest przygotowanie lodów do przechowywania lub transportu. Zapobiega ono powstawaniu w wyfrezowanych lodach zbyt dużych kryształów lodu i odczucia ziarnistości podczas ich konsumpcji.
Frezery do lodów zbudowane są z wydajnego układu mroźniczego, cylindra i mieszadła ze skrobakami. Po umieszczeniu w cylindrze płynna mieszanka lodowa jest stopniowo przekształcana w masę lodową. Podczas schładzania i mieszania mieszanka lodowa jest szybko zamrażana na ściankach pojemnika. Jest ona następnie zeskrobywana i łączy się z pozostałą masą. Dodatkowo podczas zeskrobywania jest ona mechaniczne napowietrzana, co powoduje przyrost jej objętości i odpowiednią kremistość lodów. Ilość wody i rodzaj cukrów zawartych w mieszance wpływa na proces zamrażania i ostateczną konsystencję lodów. Na końcowy produkt mają również wpływ pozostałe składniki receptury takie jak tłuszcze, białka, dodatki. Zatem finalny rezultat będzie różny w zależności od zastosowanej receptury i jej zbilansowania.
Ze względu na pozycję cylindra, frezery do lodów dzielimy na:
Oba typy frezerów mogą dodatkowo występować w wersji COMBI — tzn. w funkcji frezera i pasteryzatora w jednej wielofunkcyjnej maszynie do lodów. Zaletą takiego rozwiązania jest automatyzacja i skrócenie czasu produkcji. Wybór takiego rozwiązania pozwoli również na oszczędność zajmowanego miejsca (jedno urządzenie zamiast dwóch osobnych).
Unikalnym urządzeniem typu COMBI jest urządzenie RIBOT, który umożliwia nie tylko pasteryzację i frezowanie w jednym urządzeniu, lecz również produkcję komponentów lodowych takich jak frużeliny i pasty do lodów.
Posiadanie frezera do lodów daje wiele korzyści, takich jak:
- Możliwość przygotowania świeżych lodów w dowolnym momencie.
- Kontrola nad składnikami, umożliwiająca tworzenie zdrowszych i bardziej naturalnych lodów.
- Możliwość eksperymentowania z różnymi smakami i dodatkami.
- Możliwość dostosowania konsystencji lodów do preferencji klientów.
- Możliwość świadczenia usług lodziarni lub oferowania lodów jako dodatek w restauracji.
Dokonując wyboru frezera do swojej lodziarni, warto wziąć pod uwagę poniższe cechy urządzenia:
Oferujemy następujące typy frezerów/maszyn do lodów tradycyjnych:
Można używać różnych składników do produkcji lodów we frezerze. Najczęściej stosowane składniki to mleko, śmietanka, cukier, jajka, aromaty, owoce, kawa, czekolada czy orzechy. Możesz eksperymentować z różnymi smakami i dodatkami, aby stworzyć swoje własne unikalne lody.
Czas zamrażania lodów we frezerze zależy od rodzaju i modelu urządzenia oraz od zbilansowania składników użytych w mieszance. W większości przypadków proces zamrażania trwa od kilku do kilkunastu minut. Jednak niektóre frezery do lodów mogą wymagać dłuższego czasu, szczególnie jeśli produkują większe partie lodów.
Tak, frezery do lodów są zazwyczaj łatwe w obsłudze. Większość frezerów jest wyposażona w intuicyjne panele sterowania, które umożliwiają wybór czasu zamrażania i regulację prędkości mieszania. Wystarczy umieścić składniki w komorze roboczej, ustawić odpowiednie parametry i rozpocząć proces zamrażania.
Frezery jak każde profesjonalne urządzenie do produkcji lodów, wymagają regularnej konserwacji. Po każdym użyciu należy je dokładnie oczyścić z resztek lodów i innych składników. Frezery posiadają wymienne części, takie jak łopatki mieszające i skrobaki, które należy regularnie sprawdzać, czyścić i wymieniać.
Tak, frezery do lodów są szeroko stosowane w lodziarniach i punktach gastronomicznych do produkcji lodów w celach komercyjnych. Jednak niektóre modele frezerów są przeznaczone wyłącznie do użytku domowego, dlatego przed zakupem warto sprawdzić przeznaczenie konkretnego modelu. Firma Telme oferuje frezery do lodów tylko do profesjonalnych zastosowań.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszych frezerów do lodów tradycyjnych włoskiej firmy TELME, która od niemal 40 lat produkuje profesjonalne maszyny do lodów i urządzenia cukiernicze. Służymy fachową wiedzą na temat produkcji lodowej i cukierniczej. Wraz z urządzeniami dostarczamy technologię i wspieramy w rozwoju Państwa działalności. W przypadku zainteresowania naszymi produktami prosimy o kontakt — chętnie pomożemy w doborze optymalnego rozwiązania dla Państwa biznesu.
Zachęcamy do obejrzenia naszego filmu z targów EXPO SWEET.
Dystrybutor Telme — Inplus, 43-211 Piasek, Słowackiego 41
tel. +48 730850156 serwis: +48 785385858, e-mail: info@telme.pl