Telme maszyny do lodów  logo
Telme maszyny do lodów facebook
Telme maszyny do lodów email
Telme maszyny do lodów Youtube
Telme maszyny do lodów Instagram
Telme maszyny do lodów telefon

KONTAKT

POLITYKA PRYWATNOŚCI

POLITYKA COOKIES

Dystrybutor Telme S.p.A. - Inplus, 43-211 Piasek, ul. Słowackiego 41, 
tel. +48 730 850 156; serwis: +48 785 38 58 58; e-mail: info@telme.pl

12
Pasteryzator do kremów i nadzień
11
Frezer do lodów poziomy COMBI
10
Frezer do lodów COMBI pionowy
9
Urządzenie dozujące do lodów rzemieślniczych
8
Frezer do lodów poziomy Telme
7
Frezer do lodów pionowy Telme
6
Pasteryzatory do lodów Telme
Telme maszyny do lodów
Telefon

Główna  >  Maszyny do lodów

Maszyny do produkcji lodów rzemieślniczych oraz maszyny cukiernicze

Bogata oferta maszyn do produkcji lodów rzemieślniczych/gałkowych oraz urządzeń cukierniczych, na którą składają się przede wszystkim frezery do lodów (pionowe, poziome i COMBI - frezer i pasteryzator w jednym), pasteryzatory do lodów oraz urządzenia do produkcji kremów cukierniczych, pozwala na dobór optymalnego rozwiązania dla wielu typów działalności. Oferowane przez nas urządzenia zapewniają efektywność i powtarzalność procesu produkcji w punktach gastronomicznych, lodziarniach, cukierniach i piekarniach oraz pozwalają na wdrożenie szybkiego cyklu produkcyjnego ze znaczącymi oszczędnościami czasu, energii i wody.

Frezer do lodów — kluczowa maszyna do produkcji lodów rzemieślniczych
 

Produkcja lodów rzemieślniczych jest procesem złożonym i wieloetapowym. Wymaga nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale także umiejętności doboru i wykorzystania odpowiednich surowców i urządzeń.
 

Profesjonalna linia urządzeń do produkcji lodów powinna być wyposażona w:

 

  • Pasteryzator do lodów/ Dojrzewalnik
  • Frezer do lodów
  • Wysokowydajną zamrażarkę szokową
  • Specjalistyczną szafę mroźniczą
     

Wśród wymienionych maszyn do lodów, kluczowy jest właśnie frezer, ponieważ to jego praca wpływa bezpośrednio na jakość produkowanych lodów rzemieślniczych.
 

Co to jest frezer do lodów?
 

Frezer do lodów to urządzenie, którego zadaniem jest równoczesne mieszanie, zmrażanie, frezowanie i napowietrzanie lodów mlecznych i sorbetów.
 

W procesie produkcji lodów gałkowych frezowanie następuje bezpośrednio po procesie pasteryzacji/dojrzewania i jest końcowym etapem kształtowania struktury lodów. Po jego zakończeniu powstają gotowe lody, które mogą zostać przeznaczone do natychmiastowej sprzedaży lub do mrożenia szokowego. Celem mrożenia szokowego jest przygotowanie lodów do przechowywania lub transportu. Zapobiega ono powstawaniu w wyfrezowanych lodach zbyt dużych kryształów lodu i odczucia ziarnistości podczas ich konsumpcji.
 

Jak działa frezer do lodów?
 

Frezery do lodów zbudowane są z wydajnego układu mroźniczego, cylindra i mieszadła ze skrobakami.

Po umieszczeniu w cylindrze płynna mieszanka lodowa jest stopniowo przekształcana w masę lodową. Podczas schładzania i mieszania mieszanka lodowa jest szybko zamrażana na ściankach pojemnika. Jest ona następnie zeskrobywana i łączy się z pozostałą masą. Dodatkowo podczas zeskrobywania jest ona mechaniczne napowietrzana, co powoduje przyrost jej objętości i odpowiednią kremistość lodów. Ilość wody i rodzaj cukrów zawartych w mieszance wpływa na proces zamrażania i ostateczną konsystencję lodów. Na końcowy produkt mają również wpływ pozostałe składniki receptury takie jak tłuszcze, białka, dodatki. Zatem finalny rezultat będzie różny w zależności od zastosowanej receptury i jej zbilansowania.

 

Rodzaje frezerów do lodów
 

Ze względu na pozycję cylindra, frezery do lodów dzielimy na:
 

  • Frezery poziome — charakteryzują się większym stopniem napowietrzenia lodów w stosunku do frezerów pionowych oraz utrudnionym procesem dozowania dodatków do mieszanki lodowej.
  • Frezery pionowe — produkowane lody są bardziej aromatyczne, ich kolor jest bardziej intensywny, a struktura bardziej kremista. Dzięki możliwości wstrzymania procesu frezowania przygotowanie świeżych lodów z dodatkami jest szybkie i bardzo proste, a zastosowanie przeźroczystej pokrywy ułatwia podgląd produktu podczas zamrażania.
     

Oba typy frezerów mogą dodatkowo występować w wersji COMBI — tzn. w funkcji frezera i pasteryzatora w jednej wielofunkcyjnej maszynie do lodów.

Zaletą takiego rozwiązania jest automatyzacja i skrócenie czasu produkcji. Wybór takiego rozwiązania pozwoli również na oszczędność zajmowanego miejsca (jedno urządzenie zamiast dwóch osobnych).


Unikalnym urządzeniem typu COMBI jest urządzenie RIBOT, który umożliwia nie tylko pasteryzację i frezowanie w jednym urządzeniu, lecz również produkcję komponentów lodowych takich jak frużeliny i pasty do lodów.
 

Jak wybrać frezer do lodów?
 

Dokonując wyboru frezera do swojej lodziarni, warto wziąć pod uwagę poniższe cechy urządzenia:

 

  • Typ frezera — poziomy lub pionowy
  • Pojemność cylindra — maksymalna i minimalna ilość lodów możliwa do wyprodukowania w ciągu jednego cyklu.
  • Długość cyklu produkcyjnego — czas potrzebny do wyprodukowania jednego, pełnego wsadu cylindra
  • Wydajność frezera — maksymalna ilość lodów, które jest w stanie wyprodukować maszyna w danym okresie np. godziny.
  • Moc chłodnicza — im większa moc urządzenia, tym krótsza i bardziej wydajna będzie jego praca. Przy wysokiej mocy chłodniczej ramiona narzędzia skrobiącego mogą pracować z wyższą prędkością, co umożliwia produkcję lodów naturalnych o wyjątkowej kremistości.
  • Sterowanie pracą urządzenia:
    elektromechaniczne — przy użyciu wcześniej zaprogramowanych przycisków
    elektroniczne — praca urządzenia programowana i kontrolowana jest za pomocą wbudowanego komputera, który daje możliwość indywidualnej konfiguracji cyklu produkcyjnego.
  • Łatwość czyszczenia i konserwacji urządzenia — czyszczenie i demontaż części roboczych maszyny powinien być łatwy i nie wymagać użycia dodatkowych narzędzi. Urządzenie powinno składać się z minimalnej ilości części.

 

Frezery do lodów TELME
 

Oferujemy następujące typy frezerów/maszyn do lodów tradycyjnych:
 

  • Pionowe frezery do lodów gałkowych (naturalnych) — modele: PRATICA, ECOGEL
  • Poziome frezery do lodów gałkowych (naturalnych) — modele: PROFIGEL, EXTRAGEL
  • Pionowe frezery do lodów COMBI — modele: CREMAGEL, COMBIGEL, PASTOGEL
  • Poziome frezery do lodów COMBI — modele: PROFIGEL COMBI
  • Gastronomiczne frezery do lodów — modele: GEL, POKER, PRATICA
  • Maszyny do lodów z funkcją frezowania w witrynie sprzedażowej — model: GELSHOW
  • Frezery wielofunkcyjne — RIBOT
     

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszych frezerów do lodów tradycyjnych włoskiej firmy TELME, która od niemal 40 lat zajmuje się produkcją profesjonalnych maszyn do lodów i urządzeń cukierniczych. Służymy fachową wiedzą na temat produkcji lodowej i cukierniczej. Wraz z urządzeniami dostarczamy technologię i wspieramy w rozwoju Państwa działalności. W przypadku zainteresowania naszymi produktami prosimy o kontakt — chętnie pomożemy w doborze optymalnego rozwiązania dla Państwa biznesu.

 

Zachęcamy do obejrzenia naszego filmu z targów EXPO SWEET.

Maszyny do lodów - o czym warto wiedzieć?