Główna > Maszyny do lodów > Pasteryzatory do lodów ABP
6
Automatyczne pasteryzatory EVOPASTO i ECOMIX T to wysokiej jakości urządzenia do pasteryzacji i dojrzewania produktów spożywczych. Dzięki zastosowaniu systemu pośredniego grzania pasteryzowane składniki ogrzewane są w sposób równomierny i zachowują swoje cechy organoleptyczne. W oferowanych urządzeniach z Serii Profesjonalnej oraz TOP LEVEL z łatwością wymieszasz i zemulsyfikujesz mleko, śmietanę, mleko w proszku, cukry, jajka, emulgatory, stabilizatory; podgrzejesz i zemulsyfikujesz tłuszcze, czekoladę; schłodzisz i zakonserwujesz mieszankę w kontrolowanej temperaturze, eliminując przy tym drobnoustroje chorobotwórcze.
Profesjonalne urządzenia do pasteryzacji lodów EVOPASTO oraz ECOMIX T uwydatniają walory smakowe mieszanki dzięki procesowi jej dojrzewania, pozwalają na efektywne uwodnienie środków stabilizujących i części stałych, solubilizację cukrów oraz topienie i równomierne zawieszanie tłuszczów w mieszance, co w rezultacie prowadzi do stworzenia bardziej stabilnej i jednorodnej emulsji. Dodatkowo, nasze pasteryzatory mogą być częścią większego systemu urządzeń, takiego jak na przykład linia do produkcji lodów, która umożliwia integrację procesów i zwiększenie efektywności produkcji, oferując kompleksowe rozwiązanie dla przedsiębiorstw zajmujących się produkcją lodów na szeroką skalę.
Pasteryzacja to proces obróbki termicznej żywności, podczas którego wskutek działania wysokiej temperatury oraz przez odpowiednio długi czas dochodzi do zniszczenia drobnoustrojów chorobotwórczych. Pasteryzacja została nazwana na cześć jej odkrywcy Ludwika Pasteura, który jako pierwszy użył tej metody do konserwacji żywności.
Ze względów higienicznych do produkcji lodów rzemieślniczych nie może być wykorzystywane surowe mleko. Powinno ono zostać poddane pasteryzacji lub może zostać użyte wcześniej pasteryzowane mleko przemysłowe. Dopuszczalne jest również użycie mleka sterylizowanego UHT, które zostało podgrzane w temperaturze 135 do 150° C przez 8 sekund. Wszystkie surowce mieszanki lodowej trzeba pasteryzować w określonej temperaturze przez określony czas. Należy pamiętać, aby surowców niepasteryzowanych nie dodawać po zakończeniu procesu pasteryzacji. Zalecana pasteryzacja lodów odbywa się w temperaturze 85° C. Po zakończeniu cyklu pasteryzacji mieszanki wymagane jest jej szybkie schłodzenie i przechowywanie w temperaturze 4 - 6° C celem dojrzewania lub konserwacji.
Poza oczywistymi względami higienicznymi pasteryzacja masy lodowej podnosi jakość bazy lodowej, ponieważ optymalnie wpływa na:
Do celów pasteryzacji i produkcji lodów tradycyjnych stosuje się urządzenia zwane pasteryzatorami do lodów. Mają one za zadanie podgrzanie mieszanki lodowej do temperatury 85° C, następnie jej schłodzenie i konserwację w niskiej temperaturze. Pasteryzatory posiadają wbudowane mieszadło, które zapewnia równomierne mieszanie różnych składników oraz efektywne rozpuszczanie suchych surowców np. cukrów, mleka w proszku. Oferowane przez nas automatyczne pasteryzatory do lodów zapewniają doskonałą kontrolę nad całym procesem.
Zastosowany w pasteryzatorach TELME cykl automatyczny umożliwia:
Pełny cykl pasteryzacji trwa zwykle od 1 do 2 godzin i jest zależny od wielkości pasteryzatora, jak i składników pasteryzowanej mieszanki.
Pasteryzacja masy lodowej to najskuteczniejszy sposób ochrony żywności przed psuciem się i zanieczyszczeniem drobnoustrojami chorobotwórczymi. Zapewnia bezpieczeństwo higieniczne w procesie technologicznym oraz wpływa na smak i teksturę produkowanych lodów.
Dystrybutor Telme — Inplus, 43-211 Piasek, Słowackiego 41
tel. +48 730850156 serwis: +48 785385858, e-mail: info@telme.pl