Produkcja lodów rzemieślniczych jest procesem złożonym i wieloetapowym. Wymaga nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale także umiejętności doboru i wykorzystania odpowiednich surowców i urządzeń.
Profesjonalna linia urządzeń do produkcji lodów powinna być wyposażona w:
Wśród wymienionych maszyn do lodów, kluczowy jest właśnie frezer, ponieważ to jego praca wpływa bezpośrednio na jakość produkowanych lodów rzemieślniczych.
Frezer do lodów to urządzenie, którego zadaniem jest równoczesne mieszanie, zmrażanie, frezowanie i napowietrzanie lodów mlecznych i sorbetów.
W procesie produkcji lodów gałkowych frezowanie następuje bezpośrednio po procesie pasteryzacji/dojrzewania i jest końcowym etapem kształtowania struktury lodów. Po jego zakończeniu powstają gotowe lody, które mogą zostać przeznaczone do natychmiastowej sprzedaży lub do mrożenia szokowego. Celem mrożenia szokowego jest przygotowanie lodów do przechowywania lub transportu. Zapobiega ono powstawaniu w wyfrezowanych lodach zbyt dużych kryształów lodu i odczucia ziarnistości podczas ich konsumpcji.
Frezery do lodów zbudowane są z wydajnego układu mroźniczego, cylindra i mieszadła ze skrobakami. Po umieszczeniu w cylindrze płynna mieszanka lodowa jest stopniowo przekształcana w masę lodową. Podczas schładzania i mieszania mieszanka lodowa jest szybko zamrażana na ściankach pojemnika. Jest ona następnie zeskrobywana i łączy się z pozostałą masą. Dodatkowo podczas zeskrobywania jest ona mechaniczne napowietrzana, co powoduje przyrost jej objętości i odpowiednią kremistość lodów. Ilość wody i rodzaj cukrów zawartych w mieszance wpływa na proces zamrażania i ostateczną konsystencję lodów. Na końcowy produkt mają również wpływ pozostałe składniki receptury takie jak tłuszcze, białka, dodatki. Zatem finalny rezultat będzie różny w zależności od zastosowanej receptury i jej zbilansowania.
Ze względu na pozycję cylindra, frezery do lodów dzielimy na:
Oba typy frezerów mogą dodatkowo występować w wersji COMBI — tzn. w funkcji frezera i pasteryzatora w jednej wielofunkcyjnej maszynie do lodów. Zaletą takiego rozwiązania jest automatyzacja i skrócenie czasu produkcji. Wybór takiego rozwiązania pozwoli również na oszczędność zajmowanego miejsca (jedno urządzenie zamiast dwóch osobnych).
Unikalnym urządzeniem typu COMBI jest urządzenie RIBOT, który umożliwia nie tylko pasteryzację i frezowanie w jednym urządzeniu, lecz również produkcję komponentów lodowych takich jak frużeliny i pasty do lodów.
Dokonując wyboru frezera do swojej lodziarni, warto wziąć pod uwagę poniższe cechy urządzenia:
Oferujemy następujące typy frezerów/maszyn do lodów tradycyjnych:
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszych frezerów do lodów tradycyjnych włoskiej firmy TELME, która od niemal 40 lat zajmuje się produkcją profesjonalnych maszyn do lodów i urządzeń cukierniczych. Służymy fachową wiedzą na temat produkcji lodowej i cukierniczej. Wraz z urządzeniami dostarczamy technologię i wspieramy w rozwoju Państwa działalności. W przypadku zainteresowania naszymi produktami prosimy o kontakt — chętnie pomożemy w doborze optymalnego rozwiązania dla Państwa biznesu.
Zachęcamy do obejrzenia naszego filmu z targów EXPO SWEET.
Pionowe frezery do lodów PRATICA i ECOGEL T to kompaktowe i łatwe w instalacji urządzenia przeznaczone do schładzania, frezowania i napowietrzania mieszanki lodowej w procesie produkcji lodów rzemieślniczych. Pionowe usytuowanie cylindra pozwala na równomierne przekazywanie temperatury na ścianki i podstawę cylindra z układu chłodniczego, pozwalając na optymalne wykorzystanie dostarczanej przez urządzenia mocy chłodniczej. Zastosowana przezroczysta pokrywa umożliwia stały podgląd produktu podczas produkcji lodów gałkowych, na każdym etapie procesu frezowania oraz umożliwia łatwe dodawanie do produkowanej mieszanki owoców, płynnej czekolady czy galaretki. Łatwe w demontażu i wymianie skrobaki, zapewniają znakomitą konsystencję i kremistość produkowanych lodów rzemieślniczych, natomiast specjalnie zaprojektowany wylot wyrzutu dla lodów pozwala na bezproblemową ekstrakcję lodów z dodatkami np. straciatella. Aby zwiększyć mobilność urządzeń wszystkie oferowane profesjonalne maszyny do lodów rzemieślniczych TELME zostały wyposażone w koła pozwalające na łatwą zmianę miejsca ich pracy.
Główna > Lodziarnia i cukiernia > Frezery pionowe VBF
Dystrybutor Telme — Inplus, 43-211 Piasek, Słowackiego 41
tel. +48 730850156 serwis: +48 785385858, e-mail: info@telme.pl