Telme maszyny do lodów

Główna Lodziarnia i cukiernia  >  Frezery pionowe VBF

Pionowe frezery do lodów PRATICA i ECOGEL T to kompaktowe i łatwe w instalacji urządzenia przeznaczone do schładzania, frezowania i napowietrzania mieszanki lodowej w procesie produkcji lodów rzemieślniczych. Pionowe usytuowanie cylindra pozwala na równomierne przekazywanie temperatury na ścianki i podstawę cylindra z układu chłodniczego, pozwalając na optymalne wykorzystanie dostarczanej przez urządzenia mocy chłodniczej. Zastosowana przezroczysta pokrywa umożliwia stały podgląd produktu podczas produkcji lodów gałkowych, na każdym etapie procesu frezowania oraz umożliwia łatwe dodawanie do produkowanej mieszanki owoców, płynnej czekolady czy galaretki. Łatwe w demontażu i wymianie skrobaki, zapewniają znakomitą konsystencję i kremistość produkowanych lodów rzemieślniczych, natomiast specjalnie zaprojektowany wylot wyrzutu dla lodów pozwala na bezproblemową ekstrakcję lodów z dodatkami np. straciatella. Aby zwiększyć mobilność urządzeń wszystkie oferowane profesjonalne maszyny do lodów rzemieślniczych TELME zostały wyposażone w koła pozwalające na łatwą zmianę miejsca ich pracy.

Frezery do lodów Telme Ecogel
Frezery do lodów Telme Pratica

7

Frezery do lodów VBF

Top Level

Frezery do lodów ECOGEL
T30-90/T40-120/T50-160/T60-120

Seria Profesjonalna

Frezery do lodów PRATICA
35-50/42-60e/42-60A/54-84

Informacje dodatkowe

Informacje dodatkowe

Frezer do lodów — kluczowa maszyna do produkcji lodów rzemieślniczych
 

Produkcja lodów rzemieślniczych jest procesem złożonym i wieloetapowym. Wymaga nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale także umiejętności doboru i wykorzystania odpowiednich surowców i urządzeń.
 

Profesjonalna linia urządzeń do produkcji lodów powinna być wyposażona w:

 

  • Pasteryzator do lodów/ Dojrzewalnik
  • Frezer do lodów
  • Wysokowydajną zamrażarkę szokową
  • Specjalistyczną szafę mroźniczą
     

Wśród wymienionych maszyn do lodów, kluczowy jest właśnie frezer, ponieważ to jego praca wpływa bezpośrednio na jakość produkowanych lodów rzemieślniczych.
 

Frezery do lodów - najczęściej zadawane pytanie

 

1. Co to jest frezer do lodów?
 

Frezer do lodów to urządzenie, którego zadaniem jest równoczesne mieszanie, zmrażanie, frezowanie i napowietrzanie lodów mlecznych i sorbetów.
 

W procesie produkcji lodów gałkowych frezowanie następuje bezpośrednio po procesie pasteryzacji/dojrzewania i jest końcowym etapem kształtowania struktury lodów. Po jego zakończeniu powstają gotowe lody, które mogą zostać przeznaczone do natychmiastowej sprzedaży lub do mrożenia szokowego. Celem mrożenia szokowego jest przygotowanie lodów do przechowywania lub transportu. Zapobiega ono powstawaniu w wyfrezowanych lodach zbyt dużych kryształów lodu i odczucia ziarnistości podczas ich konsumpcji.
 

2. Jak działa frezer do lodów?
 

Frezery do lodów zbudowane są z wydajnego układu mroźniczego, cylindra i mieszadła ze skrobakami. Po umieszczeniu w cylindrze płynna mieszanka lodowa jest stopniowo przekształcana w masę lodową. Podczas schładzania i mieszania mieszanka lodowa jest szybko zamrażana na ściankach pojemnika. Jest ona następnie zeskrobywana i łączy się z pozostałą masą. Dodatkowo podczas zeskrobywania jest ona mechaniczne napowietrzana, co powoduje przyrost jej objętości i odpowiednią kremistość lodów. Ilość wody i rodzaj cukrów zawartych w mieszance wpływa na proces zamrażania i ostateczną konsystencję lodów. Na końcowy produkt mają również wpływ pozostałe składniki receptury takie jak tłuszcze, białka, dodatki. Zatem finalny rezultat będzie różny w zależności od zastosowanej receptury i jej zbilansowania.
 

3. Jakie są rodzaje frezerów do lodów?
 

Ze względu na pozycję cylindra, frezery do lodów dzielimy na:
 

  • Frezery poziome — charakteryzują się większym stopniem napowietrzenia lodów w stosunku do frezerów pionowych oraz utrudnionym procesem dozowania dodatków do mieszanki lodowej.
     
  • Frezery pionowe — produkowane lody są bardziej aromatyczne, ich kolor jest bardziej intensywny, a struktura bardziej kremista. Dzięki możliwości wstrzymania procesu frezowania przygotowanie świeżych lodów z dodatkami jest szybkie i bardzo proste, a zastosowanie przeźroczystej pokrywy ułatwia podgląd produktu podczas zamrażania.
     

Oba typy frezerów mogą dodatkowo występować w wersji COMBI — tzn. w funkcji frezera i pasteryzatora w jednej wielofunkcyjnej maszynie do lodów. Zaletą takiego rozwiązania jest automatyzacja i skrócenie czasu produkcji. Wybór takiego rozwiązania pozwoli również na oszczędność zajmowanego miejsca (jedno urządzenie zamiast dwóch osobnych).
 

Unikalnym urządzeniem typu COMBI jest urządzenie RIBOT, który umożliwia nie tylko pasteryzację i frezowanie w jednym urządzeniu, lecz również produkcję komponentów lodowych takich jak frużeliny i pasty do lodów.
 

4. Jak wybrać frezer do lodów?
 

Dokonując wyboru frezera do swojej lodziarni, warto wziąć pod uwagę poniższe cechy urządzenia:

 

  • Typ frezera — poziomy lub pionowy
  • Pojemność cylindra — maksymalna i minimalna ilość lodów możliwa do wyprodukowania w ciągu jednego cyklu.
  • Długość cyklu produkcyjnego — czas potrzebny do wyprodukowania jednego, pełnego wsadu cylindra
  • Wydajność frezera — maksymalna ilość lodów, które jest w stanie wyprodukować maszyna w danym okresie np. godziny.
  • Moc chłodnicza — im większa moc urządzenia, tym krótsza i bardziej wydajna będzie jego praca. Przy wysokiej mocy chłodniczej ramiona narzędzia skrobiącego mogą pracować z wyższą prędkością, co umożliwia produkcję lodów naturalnych o wyjątkowej kremistości.
  • Sterowanie pracą urządzenia:
    — elektromechaniczne — przy użyciu wcześniej zaprogramowanych przycisków
    — elektroniczne — praca urządzenia programowana i kontrolowana jest za pomocą wbudowanego komputera, który daje możliwość indywidualnej konfiguracji cyklu produkcyjnego.
  • Łatwość czyszczenia i konserwacji urządzenia — czyszczenie i demontaż części roboczych maszyny powinien być łatwy i nie wymagać użycia dodatkowych narzędzi. Urządzenie powinno składać się z minimalnej ilości części.

 

5. Jakie frezery do lodów oferuje TELME?
 

Oferujemy następujące typy frezerów/maszyn do lodów tradycyjnych:
 

  • Pionowe frezery do lodów gałkowych (naturalnych) — modele: PRATICA, ECOGEL
  • Poziome frezery do lodów gałkowych (naturalnych) — modele: PROFIGEL, EXTRAGEL
  • Pionowe frezery do lodów COMBI — modele: CREMAGEL, COMBIGEL, PASTOGEL
  • Poziome frezery do lodów COMBI — modele: PROFIGEL COMBI
  • Gastronomiczne frezery do lodów — modele: GEL, POKER, PRATICA
  • Maszyny do lodów z funkcją frezowania w witrynie sprzedażowej — model: GELSHOW
  • Frezery wielofunkcyjne — RIBOT
     

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszych frezerów do lodów tradycyjnych włoskiej firmy TELME, która od niemal 40 lat zajmuje się produkcją profesjonalnych maszyn do lodów i urządzeń cukierniczych. Służymy fachową wiedzą na temat produkcji lodowej i cukierniczej. Wraz z urządzeniami dostarczamy technologię i wspieramy w rozwoju Państwa działalności. W przypadku zainteresowania naszymi produktami prosimy o kontakt — chętnie pomożemy w doborze optymalnego rozwiązania dla Państwa biznesu.

 

Zachęcamy do obejrzenia naszego filmu z targów EXPO SWEET.

Frezery do lodów - o czym warto wiedzieć?

POLITYKA COOKIES

POLITYKA PRYWATNOŚCI

KONTAKT

Dystrybutor Telme — Inplus, 43-211 Piasek, Słowackiego 41
tel.
+48 730850156  serwis: +48 785385858, e-mail: info@telme.pl

Telme maszyny do lodów  logo

BLOG