Autorskie lody święcą ostatnio nad Wisłą spore sukcesy. Jak grzyby po deszczu powstają lodziarnie rzemieślnicze, których wyroby cieszą się sporym uznaniem. Nic dziwnego, że coraz więcej osób zadaje sobie pytanie o możliwość robienia lodowych łakoci we własnym zakresie. Aby zrealizować ten plan, nieodzowne będzie urządzenie do robienia lodów. Czym więc różni się maszyna do lodów domowych od profesjonalnego sprzętu? Na co zwrócić uwagę przy zakupie domowej maszyny do lodów i czy takie urządzenie da nam rezultaty jak w lodziarni?
Tym tekstem postaramy się pomóc osobom szukającym odpowiedzi na pytanie o urządzenie do lodów domowych. Właściciele lodziarni czy kawiarni nie mają takiego dylematu — aby robić dobre lody na skalę komercyjną, trzeba zainwestować w sprzęt odpowiedniej klasy. Jeśli natomiast chcemy skupić się na zaspokajaniu lodowych zachcianek domowników i gości… wtedy mamy do wyboru dwie drogi. Maszyna do lodów domowych różni się od profesjonalnej pod wieloma względami, które omawiamy poniżej.
Zanim weźmiemy pod lupę poszczególne różnice w budowie maszyn, sprawdźmy, jak prezentują się urządzenia dla prawdziwych zawodowców. Ich przykładem jest włoska marka Telme, której dystrybutorem w Polsce jest firma InPlus Gastro. Jedno spojrzenie na ofertę profesjonalnych maszyn do lodów wystarcza, by stwierdzić, że są to produkty, których sercem jest wysokowydajny układ mroźniczy, wykonany ze stali nierdzewnej cylinder do zmrażania lodów, a także skrobak zdrapujący zmrożone lody z powierzchni cylindra. Na uwagę zasługują ich znaczne zużycie prądu, duże gabaryty – tego typu urządzenia nie da się ot tak schować w kuchennej półce, a ich umieszczenie wśród kuchennych mebli jest zadaniem z gatunku karkołomnych. Są to bowiem maszyny przystosowane do długotrwałej pracy na wysokich obrotach i do przygotowywania dużych porcji deserów w krótkim czasie. Telme w swoim asortymencie posiada m.in. automatyczne pasteryzatory, pionowe i poziome frezery, maszyny do dozowania lodów rzemieślniczych, pionowe maszyny do lodów COMBI i urządzenia do produkcji kremów cukierniczych.
Zacznijmy od pieniędzy. Cena produktu jest subiektywna i w teorii nie powinna determinować decyzji zakupowych konsumentów. W praktyce cena pełni ważną rolę w przypadku wielu transakcji, szczególnie takich, które nie dotyczą dóbr pierwszej potrzeby, a takim jest domowa maszyna do lodów.
Podczas gdy domowa maszynka do lodów może kosztować do tysiąca złotych (w internecie można znaleźć proste modele, których cena wynosi kilkaset PLN), to koszty profesjonalnych narzędzi do robienia lodów zaczynają się od około dwudziestu tysięcy złotych. Lodziarnie nabywające takie urządzenia traktują je jak inwestycje – aktywo, które na siebie zarabia. W przypadku użytkownika domowego taka maszyna raczej nie będzie generować dodatkowego dochodu, co nie znaczy, że będzie wyłącznie kosztem. Za wyższą cenę otrzymujemy bowiem konkretne korzyści.
Profesjonalna maszyna do lodów daje użytkownikom sporo możliwości. Osoby korzystające z takiego rozwiązania mogą z poziomu panelu użytkownika wpływać na konsystencję mieszanki, określać poziom mrożenia, a także programować parametry procesu frezowania. Wszystko to oczywiście wpływa na jakość produktu końcowego. Użytkownicy maszyn domowych mogą tylko pomarzyć o takim wachlarzu wbudowanych funkcji. Domowa maszyna do lodów często wymaga wcześniejszego zmrożenia pojemnika, a jej użytkownicy mają wpływ tylko na niektóre elementy procesu robienia lodów, przez co cała procedura jest dłuższa, mniej elastyczna i koniec końców daje lodomaniakom mniejszy wpływ na efekt końcowy.
W parze z rozbudowanymi funkcjami idzie konieczność posiadania konkretnych umiejętności. Nawet najbardziej zaawansowane urządzenie w rękach laika staje się bezużyteczne. W przypadku profesjonalnej maszyny do lodów przyda się porządna dawka wiedzy na temat sztuki tworzenia mrożonych smakołyków – umiejętności budowania receptury lodów tzn. jej bilansowania, które zwykle zdobywa się na zawodowych szkoleniach czy w gastronomicznej praktyce. Ponadto warto wiedzieć, jak należy dbać o taki sprzęt i w jaki sposób go konserwować. Znacznie mniejsze wymagania w tej materii stawiają domowe urządzenia do robienia lodów. Z racji na węższy zakres funkcji są proste w obsłudze i nie wymagają specjalistycznej wiedzy.
Najbardziej namacalnym dowodem na różnicę między oboma typami maszyn jest ich wykonanie. Urządzenia dla profesjonalistów są zaprojektowane z myślą o intensywnej pracy i długich miesiącach użytkowania. To pociąga za sobą konieczność zastosowania trwalszych materiałów i odpowiednich gabarytów. Maszyny adresowane do lodziarni są cięższe, większe i trwalsze, bo muszą pracować na wyższych obrotach. Maszynki do lodów są z kolei bardziej kompaktowe i lżejsze, a jednocześnie mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne i dużą intensywność produkcyjną. W ich budowie z łatwością można dostrzec więcej plastikowych elementów niż w urządzeniach profesjonalnych.
Na koniec cecha, od której tak naprawdę powinniśmy zacząć, bowiem to właśnie wydajność urządzenia określa jego docelowego klienta. Profesjonalna maszyna do lodów dysponuje dużą pojemnością zbiornika, co przekłada się na duży wolumen jednorazowej produkcji. Mówimy tu o wydajności sięgającej około kilkudziesięciu litrów lodowej masy na godzinę. Dla przykładu frezer do lodów Practica od Telme może wyprodukować nawet 75 litrów lodów w ciągu godziny, a frezer pionowy z linii TOP Ecogel nawet 200 litrów na godzinę. Nijak mają się do tego maszyny do lodów domowych cechujące się wydajnością rzędu 1-2 litry/h. Tego typu sprzęty mają ograniczoną wydajność, nadają się do okazjonalnego użytku, a ich możliwości są obliczone na zaspokojenie potrzeb domowników.
Samo posiadanie maszyny do lodów daje dużą frajdę i pozwala odkrywać nowe kulinarne lądy. Wiele osób, które zdobyły się na ten wydatek, potwierdza, że było warto. Taki sprzęt zdecydowanie ułatwia działanie i skraca czas przygotowania domowych lodów. Czy jednak warto inwestować w sprzęt typu PRO?
Trudno porównać urządzenie do lodów domowych i profesjonalną maszynę pracującą w lodziarni. Oba sprzęty służą zaspokajaniu innych potrzeb i są adresowane do różnych odbiorców. Urządzenie domowe nadaje się do produkcji mniejszych porcji i okazjonalnego działania, ale też dobrze nada się do eksperymentowania i przekonania się, czy aby produkcja lodów w domowych pieleszach to sport dla nas. W rozsądnej cenie dostajemy relatywnie proste i kompaktowe urządzenie, które bez problemu zmieści się na kuchennym blacie.
Z kolei profesjonalna maszyna do lodów daje nam nieporównywalnie większe możliwości produkcyjne i jest znacznie trwalsza, jednak odbija się to na dużo wyższej cenie, zaczynającej się od 20 000 PLN, oraz większych gabarytach. Wymaga też dużo większej wiedzy i świadomości konsumenckiej. Zakup urządzenia profesjonalnego to dobra opcja dla osób, które chcą zarabiać na produkcji lodów i włączyć je do swojego menu. Dla ludzi, którzy chcą przyjąć lodami swoich gości lub rodzinę, bardziej racjonalnym wydaje się zakup domowej maszyny. W teorii możemy sobie wyobrazić, że prywatny użytkownik ma w swojej kuchni sprzęt dla zawodowców, jednak zdecydowanie nie działa to w drugą stronę. Żadna lodziarnia, nawet na początkowym etapie, nie będzie w stanie działać w oparciu o sprzęt dla amatorów.
Dystrybutor Telme — Inplus, 43-211 Piasek, Słowackiego 41
tel. +48 730850156 serwis: +48 785385858, e-mail: info@telme.pl