Wielofunkcyjny, ergonomiczny, trwały, łatwy w obsłudze… Każdy z nas lubi być adresatem komplementów, ale Telme RIBOT zasługuje na nie jak mało kto. Dość powiedzieć, że to najbardziej wszechstronna maszyna w naszym katalogu. Jesteście ciekawi, na co ją stać? Zatem zapraszamy do przeczytania artykułu poświęconego uniwersalnej maszynie przydatnej w każdej cukierni, lodziarni, piekarni i szeroko pojętej gastronomii.
Rzut oka na Telme RIBOT wystarcza, by przekonać się, że jest to produkt adresowany do osób, które traktują pracę w gastronomii na poważnie. Maszyna jest dostępna w czterech wariantach pojemnościowych (10, 18, 30 i 60 litrów), a każdy z nich może pracować w trybie 24/7. To najdobitniej pokazuje, o jakiej skali przygotowywania posiłków mówimy. Główny bohater tego tekstu może pracować, gdy załoga odpoczywa w domu, przygotowując surowce i gotowe produkty na następny dzień roboczy. Producent postawił na szlachetne materiały, ergonomię pracy, łatwy dostęp do otworów rewizyjnych, jak również pełen zestaw zabezpieczeń i akcesoriów przydatnych w codziennej pracy. Maszyna posiada duży ekran dotykowy, dzięki któremu użytkownik łatwo może komunikować się z urządzeniem, wydając mu kolejne komendy. Ekran umożliwia też sprawdzenie, ile czasu pozostało do zakończenia danego procesu, co z kolei pomaga lepiej zarządzać harmonogramem pracy w kuchni. Telme RIBOT w znaczący sposób może odciążać załogę lokalu, będąc rzetelnym wsparciem dla nawet najbardziej wymagającego szefa kuchni. To fachowiec, który nie boi się najtrudniejszych wyzwań, a na to, że ze swoich obowiązków będzie wywiązywał się sumiennie, producent daje dwuletnią gwarancję.
Łatwiej byłoby powiedzieć, czego nie umie to urządzenie! Telme RIBOT pracuje w zakresie temperatur od -15°C do +110°C, dzięki czemu z jego usług można korzystać na wszystkich etapach przygotowania potraw. Wśród jego kompetencji znajdują się: miksowanie, ubijanie, szatkowanie, blendowanie, mieszanie, krojenie, podgrzewanie, gotowanie, ugniatanie ciasta, konserwowanie, zmrażanie i schładzanie. Taki wachlarz umiejętności sprawia, że RIBOT może zastąpić wiele pomniejszych urządzeń, co pozwoli nie tylko na szybsze przygotowywanie posiłków i składników, ale również na lepsze zarządzanie przestrzenią w kuchni.
Maszyna ta potrafi tak wiele, że opisanie jej jednym przymiotnikiem, byłoby naprawdę sporym wyzwaniem. Jeżeli mielibyśmy się z nim zmierzyć, to dobrym określeniem będzie słowo: uniwersalny. Jak pokazują przykłady naszych dotychczasowych klientów, Telme RIBOT świetnie zdaje egzamin w cukierniach, piekarniach, restauracjach, lodziarniach czy hotelach. Maszyna z powodzeniem daje sobie radę, nawet jeśli tematy kolejnych zadań mocno od siebie odbiegają. Co ważne, wszystkie potrawy przygotowane z użyciem Telme RIBOT są doskonałe jakościowo, pełnowartościowe odżywczo i powtarzalne, co z pewnością wkrótce odczujesz po rosnącej liczbie gości.
Ribota można wykorzystać do przygotowania całej palety dań wytrawnych, np. potraw mięsnych, sosów, zup, bulionów, ciasta na pizzę, makaronów, risotto, hummusu, majonezu, białego sera, ricotty czy różnego rodzaju farszów i nadzień. Jednocześnie niestraszne są mu słodkie „zlecenia”, takie jak przygotowanie ciast, spodów do wypieków, ciasteczek, creme patissiere, cremeux, pate choux, przeróżnych kremów, jogurtów, shake’ów, bez, czekolady, galaretek, lukru, dżemów, marmolad, żelów, sosów owocowych, musów oraz ajerkoniaku (dzięki opcji precyzyjnej pasteryzacji żółtek).
Coraz częściej spotykaną aplikacją tego urządzenia jest produkcja sorbetów i lodów rzemieślniczych. Ich popularność w Polsce rośnie z roku na rok, a w ślad za popytem idzie też podaż. Prowadzenie lodziarni rzemieślniczej stało się jednym z bardziej popularnych pomysłów na biznes w ostatnich latach. Tego typu punkty rosną w dużych miastach jak grzyby po deszczu, a klienci mają w czym wybierać. Aby wyróżnić się na tle konkurencji, potrzeba czegoś więcej niż tylko intrygująco brzmiących nazw smaków i krzykliwego marketingu. Dobre desery lodowe obronią się same, dlatego profesjonalna produkcja lodów rzemieślniczych to zadanie dla prawdziwych pasjonatów. W sukurs przychodzi im nasz gastrokomandos do zadań specjalnych – Telme RIBOT. Dzięki temu urządzeniu z łatwością osiągniesz upragnioną konsystencję, kremistość, stopień napowietrzenia i zmrożenia lodów. Lodziarnie wyposażone w Telme RIBOT mogą poszczycić się różnorodnością lodowych kompozycji o idealnej konsystencji. A to wszystko w relatywnie krótkim czasie i z niewielkim wkładem pracy ludzi obsługujących maszynę.
Operowanie robotem nie wymaga specjalistycznej wiedzy lub wieloletniego doświadczenia w gastronomii. Intuicyjne oprogramowanie prowadzi operatora przez kolejne kroki przygotowania posiłku na dotykowym ekranie. Użytkownik może wybierać wśród kilkudziesięciu wgranych programów lub zaprogramować swój cykl. Kupując urządzenie, macie do dyspozycji nie tylko wgrane programy kulinarne, ale także zestaw przepisów i inspiracji, dzięki którym poszerzysz swoją kartę dań.
Warto wiedzieć, że RIBOT to maszyna produkowana przez włoską firmę Telme. Firma od 1969 r. projektuje i buduje maszyny spożywcze, które sprawdzają się w szeroko pojętej gastronomii. Polscy klienci rozważający inwestycję w zakup RIBOTa mogą liczyć na szereg udogodnień. Po pierwsze, maszyna pochodzi z polskiej dystrybucji, którą zapewnia firma InPlus. To znacząco udogodnienie jeśli chodzi o proces zakupowy, przeglądy i konserwację urządzenia. Po drugie, wraz z dostarczeniem maszyny, naszym klientom proponujemy 4-dniowy pakiet wdrożeniowy obejmujący instalację przez autoryzowany serwis oraz wdrożenie urządzenia bezpośrednio w lokalu klienta.
Doskonale zdajemy sobie sprawę, że dla wielu firm kupno wielofunkcyjnej maszyny spożywczej to niemały wydatek. Warto spojrzeć na niego w kategoriach inwestycji i oszacować wymierne korzyści, które będzie czerpał lokal po wdrożeniu Telme RIBOT. Mogą to być, chociażby: poszerzenie menu, optymalizacja czasu pracy, przekierowanie ludzi do innych zadań, większa przepustowość kuchni lub oszczędność miejsca na zapleczu gastronomicznym. Wszystko to sprawia, że RIBOT oznacza wymierne oszczędności i umożliwia szybki zwrot z inwestycji.
Przyszłym klientom dajemy również możliwość osobistego przetestowania potencjału Ribota. Wszystkich chętnych zapraszamy do umówienia się na wizytę w laboratorium technologicznym firmy InPlus w Gliwicach, podczas której możecie przetestować sprzęt i zapytać fachowców o jego konkretne możliwości aplikacyjne. Ewentualne pytania dotyczące tej i innych maszyn spod znaku Telme możesz zadać także mailowo lub telefoniczne. Jesteśmy otwarci na rozmowę o pomysłach przeniesienia waszego lokalu na wyższy poziom!
Dystrybutor Telme — Inplus, 43-211 Piasek, Słowackiego 41
tel. +48 730850156 serwis: +48 785385858, e-mail: info@telme.pl